Fietsvergoeding: 23 eurocent per kilometer

Fietsvergoeding: 23 eurocent per kilometer

Werkgevers kunnen aan hun werknemers die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets afleggen een fietsvergoeding betalen, maar hoe zit dit precies?

De fietsvergoeding is een vergoeding vrijgesteld tot 0,23 euro (cijfer voor het aanslagjaar 2019) per afgelegde kilometer (art. 38 § 1 , lid 1, 14° WIB 92). Deze maand werden een aantal vragen in het parlement gesteld rond de exactheid van de route.

Veel werkgevers betalen uitsluitend een fietsvergoeding voor de kortste reisweg tussen de woon- en werkplaats, ook al is dat niet altijd de veiligste weg. Aan de minister werd daarom gevraagd in hoeverre de fiscale vrijstelling geldt wanneer er een fietsvergoeding wordt betaald voor de veiligste reisweg, als die langer is dan de kortste reisweg.

Het antwoord is duidelijk: er zijn geen voorwaarden met betrekking tot het te volgen traject, zodat de keuze voor een traject dat veiliger is dan het kortst mogelijke traject, zeker toegelaten is. Een fietsvergoeding van maximaal 0,23 euro per kilometer voor de veiligste reisweg is dus volledig vrijgesteld. De minister merkt wel nog op dat het wel degelijk over werk-woon- of woon- werkverplaatsingen moet gaan. Een vergoeding voor extra verplaatsingen, bijvoorbeeld om sportieve redenen, is en blijft dus wel uitgesloten van de vrijstelling.

Alweer een reden om op die e-bike te springen.

Meer vragen. Contacteer ons hier.

Sluit Menu
×

Winkelmand